Main Birds-eye View
Main Birds-eye View

Main Birds-eye View Cutaway
Main Birds-eye View Cutaway

Main Section
Main Section

Main Birds-eye View
Main Birds-eye View

Atlanta Library 2050

Location: Atlanta, Georgia

Project: Design Research

Advisor: Damjan Jovanic

We believe that today and in the future people value experiences in the way we once valued knowledge.

The goal is to create a library people want in the twenty-first and twenty-second century. Today people only go to their local library if they need a book, or need access to a computer. To create a successful building is to create a place that people want to go to, not a place people travel to out of necessity. This idea is reinforced by the specific needs of a city like Atlanta. It has an unwelcoming environment that creates a cold experience for pedestrians and a forgettable one for those travelling by car.

We also believe that today and in the future people value experiences in the way we once valued knowledge.

With the expansion of the internet and the invention of the smartphone. Every person has access to limitless information, and the stockpiles of data that used to be held at libraries are not necessary anymore.

Currently, through examples in social media, we use images and posts to share our experiences. Not only will the library help share these experiences, but it will be useful in creating them as well.

This is combined with experimentation and discovery within the resolution. In order to create constantly new experiences, the viewers perspective must be continuously shifted. As one gets closer or further away from the building, the level of detail and depth within the facade changes. So with every approach, every different angle, the viewer is introduced to a new experience.

This is combined with experimentation and discovery within the resolution. In order to create constantly new experiences, the viewers perspective must be continuously shifted. As one gets closer or further away from the building, the level of detail and depth within the facade changes. So with every approach, every different angle, the viewer is introduced to a new experience.

This library chooses to focus less on what we can access and more on how we access it. The building is a sensory overload as with the information it contains. Screens, projections, AR, and holograms put more information around you than you can consume.

his is reflected in the textures and intricate spatial qualities of the program. Flashing lights from the thousands of servers in the core, the rough cave-like texture in the rocks, the bright lights around the ramps, the dark crevices and holes in the corners of rooms, the lush green grass and vegetation of the gardens. In the end, this library allows visitors to still go on a satisfying

IMG_9437+copy (1).jpg